Šťastný pár našel 264 zlatých mincí

Šťastný pár, který našel neuvěřitelný hromadu 264 zlatých mincí pohřbených pod jejich podlahou v kuchyni, ho prodá za 250 000 liber. Zatímco detektoráři mohou strávit roky hledáním takového pokladu, nejmenovaní manželé si právě předělávali podlahu v kuchyni, když narazili na hrnek naplněný až po okraj mincemi starými až 400 let.

Neuvěřitelný objev byl učiněn na pozemku z 18. století ve vesnici Ellerby, North Yorks, pouhých šest palců pod betonem. Ohromení majitelé, kteří v nemovitosti žijí více než 10 let, si původně mysleli, že jejich pokladem je elektrický kabel.

Ale když jej zvedli zpod podlahy, našli skrýš mincí v keramickém hrnku s glazurou, který byl přibližně stejně velký jako plechovka od koly. Při bližším prozkoumání našli zlaté mince, které pocházely z let 1610 až 1727 a pokrývaly vlády Jakuba I. a Karla I. až po Jiřího I.

Pár kontaktoval londýnské dražitele Spink & Son a odborník navštívil jejich nemovitost, aby poklad zhodnotil. Bylo vysledováno, že mince patřily bohaté a vlivné kupecké rodině z Hullu, Fernley-Maisterům.

Rodina Maisterů byla dovozci a vývozci železné rudy, dřeva a uhlí a poslední generace sloužily jako whigští politici a členové parlamentu na počátku 18. století. Mince byly nashromážděny za života Josepha Fernleyho a jeho manželky Sarah Maister. Fernley zemřel v roce 1725 a jeho vdova zůstala v Ellerby po zbytek svého života, dokud nezemřela ve věku 80 let v roce 1745.

 

Nálezci mince objevili v červenci 2019 a nyní byly oficiálně odmítnuty a mohou jít do aukce. Jejich celkový odhad je 250 000 liber. Vrcholem prodeje je guinea George I. z roku 1720, která má mincovní chybu. Mince nemá na sobě hlavu krále, místo toho má dvě „zadní“ strany mince a očekává se, že přinese 4 000 liber.

 

Guinea Karla II. z roku 1675 má pravopisnou chybu, latinské jméno krále je napsáno nesprávně jako CRAOLVS místo CAROLVS a odhaduje se na 1 500 liber. Dražitel Gregory Edmund řekl: "Toto je fascinující a velmi důležitý objev. Je mimořádně vzácné, aby se na trh dostaly hromady anglických zlatých mincí.

"Tento nález více než 260 mincí je také jedním z největších v archeologických záznamech z Británie. Byl to zcela náhodný objev. Majitelé překládali podlahu svého domu a našli hrnec o velikosti plechovky koly, plný zlata.

"Nikdy v životě nevzali do ruky detektor kovů. Zrovna předělávali podlahu a mysleli si, že je to elektrický kabel. Spěchal jsem za nimi v Severním Yorkshiru několik dní poté a bylo tam 264 zlatých mincí." tento hrneček - je neuvěřitelný, netuším, jak se jich do toho hrnce tolik vešlo.

"Mince pocházejí z let 1610 až 1727, což je pro poklad obvykle dlouhé období. Vyvstává také otázka, proč se někdo rozhodl pohřbít spoustu mincí na začátku 18. století, když měl banky a bankovky.

"Množství mincí a unikátní způsob ukrytí však představuje mimořádnou příležitost ocenit komplikovanou anglickou ekonomiku v prvních desetiletích Bank of England a značnou nedůvěru k jejímu novému vynálezu, ‚bankovce‘. Je to nádherná a skutečně neočekávaný objev z tak nenáročného místa nálezu.

"Jako mincovní specialista s mnohaletými zkušenostmi si podobný objev v živé paměti nevybavuji, a je proto obrovskou výsadou mít možnost tento poklad řádně zdokumentovat a prozkoumat ve prospěch budoucích generací."

Ellerby Hoard bude prodán v říjnu.

 

zdroj článku: https://www.examinerlive.co.uk/news/uk-world-news/couple-find-250k-gold-coins-24913740?fbclid=IwAR3D7eTNA0iAY07hYzlMKittbQMXQWHmRHLH9Waaav4rg_KrvEGdq79SQ7k