Amatérští hledači pokladů od výletu do lesa nečekali zázraky. Našli plechovku plnou vzácných mincí

Mnoho lidí v posledních letech propadlo jedné novodobé vášni. S detektory se vydávají do terénu a hledají poklady. Jedné skupině se teď podařilo najít skutečnou pecku.

 

Je to prostě vášeň. Mnoho lidí se pravidelně vydává na toulky přírodou. Jejich motivací však není jen nasát čerstvý vzduch do plic. Vybaveni moderními detektory kovů se snaží objevit desítky i stovky let staré předměty. Každý, i sebemenší nález je povzbudí k dalšímu hledání. Začátkem listopadu slavila jedna z amatérských skupin hledačů pokladů velký úspěch. Nález pak předali okresním úřadům.

Čekali, že najdou alespoň nějaké knoflíky či drobné mince

Polský spolek, Sdružení Štětínských průzkumných skupin, právě slaví velký úspěch. Na svém Facebooku informovali o nedávném nálezu, který učinili v lese u polského Štětína. Vydali se sem hledat předměty z druhé světové války. Očekávali proto, že najdou možná nějaké knoflíky nebo drobné mince po vojácích, kteří tudy prošli.

V tento den na ně však čekalo něco mnohem většího. Člen spolku, Łukasz Istelski, popsal, že zaslechli jednoho z kamarádů, jak je svolává k sobě. Na místě označeném detektorem začal kopat a v hloubce 15–20 cm našel velmi starou plechovku. A ta byla plná zlatých mincí. Plechovka byla tak zkorodovaná, že když ji vytáhli z hlíny, doslova se rozpadla.

 

Nalezené věci vždy předávají úřadům

„To se nedá popsat slovy! Emoce, které to provázely, se nedají popsat! Dnešek se zapíše do historie. Další úspěch našeho spolku. Dnes Andrzej rozbil bank, infarkt byl jistý. 70 zlatých v kovové plechovce, 20 , 10 a 5 dolarů a 15 a 5 rublů. Zlato 900 karátů. Váha 404 gramů. Pořád se vzpamatováváme a myslím, že tuto noc sotvakdo usne,“ vyjádřili se členové průzkumné skupiny k nálezu.

Všechny nalezené mince pak předali okresnímu úřadu. Jejich numismatická hodnota přesahuje půl milionu korun. „Snažíme se ukázat, že ‚detektorista‘ není jen někdo, kdo obchází a rozrývá pole farmářů, protože bohužel i takoví lidé existují, ale že jsou to lidé s vášní,“ vysvětlil Istelski, proč všechny nálezy poctivě odevzdávají. I Češi propadli staronovému koníčku a podle Lidovek jsme dokonce velmocí hledačů pokladů.

Spolupráci s těmito poctivými amatérskými hledači si pochvalují i samotní archeologové. Již mnohokrát se stalo, že právě hledačům se podařilo objevit významné naleziště, na které pak archeology nasměrovali. Poklad však můžete někdy najít i blíž, než byste čekali. Nedávno jsme na SvětěKreativity psali například o příběhu rodiny, která našla poklad nedozírné historické hodnoty na vlastní zahradě.

ZDROJ: 

https://svetkreativity.cz/skupina-amaterskych-hledacu-pokladu-slavi-uspech/?utm_source=vs&utm_medium=vs&utm_campaign=vs&fbclid=IwAR0IAMSpSWM9L1-89XX-f1_wEsm-FHxm9u1r3gBvAgP1PIw7sORKDU_5IbI